Quartz Reef Otto Pinot Noir 2017
Art.Nr. 1952ch
Nach österreichischer Royalty benannter Prestige-Pinot für den Keller: gerade einmal 780 Flaschen wurden produziert. Vom östlichsten Block des Bendigo-Weinbergs, dem ersten Block, der die Sonne zu sehen bekommt. Mit 8.000 Reben pro Hektar bepflanzt und liebevoll "Royal Block" genannt.
Produktbeschreibung
Quartz Reef Otto Pinot Noir 2017
Degustationsnotiz
Das Bouquet mit intensiven Aromen von dunkler Kirsche, Pflaume, Gewürzen und einem Hauch Rose. Am Gaumen dunkle Kirschen, Pflaume und dezente Noten von Gewürzen. Die Aromen werden durch eine lebendige Säure und seidene Tannine ausgezeichnet komplettiert. Eine voller Körper rundet das Erlebnis zusammen mit einem sehr langen Abgang ab.
Charakteristische Aromen:
Bewertungen
James Suckling (JamesSuckling.com): 95/100. Attractive, red-cherry and red-flower aromas are framed in fresh, savory spice. There’s a suave and powerful feel to this wine. A commanding yet elegant palate carries really pure red cherries and plums, amid silky, long tannins. Very seductive. Drink or hold. Screw cap. 500 bottles released.
Cameron Douglas MS: 95/100 & Best of 2021. Complex, varietal and pure. Aromas of dark cherry and baking spices, quite a deep mineral and silty soil layer, some wood smoke and vanilla, forest flowers and soft wild thyme and dried herb moments. Firm textures from fruit and wood tannins, medium+ acidity and a core of varietal red berry fruit flavours reflecting the bouquet. A distinctive wine, still developing and knitting together, so no rush on opening. A wine for the cellar with best drinking from late 2022 through 2030+. Unfined and unfiltered. Fruited selected from the most eastern, Royal Block of the Bendigo Estate. Only 500 bottles made. 23 days on skins. 100% 1 years old French Oak.
Bob Campbell, MW (The Real Review): 95/100. A new super-premium label from a high quality producer. Fragrant, almost floral aroma with more cherry, plum fruit and spice on the palate. A surprisingly supple, charming wine from a vineyard that can produce blockbuster pinot with ease. Should have an interesting future.
Michael Cooper: 5 Sterne. The lovely 2017 vintage was estate-grown at Bendigo, in Central Otago, and matured in one year-old French oak casks. Deeply coloured, with an enticingly perfumed, savoury bouquet, it is full-bodied and youthful, with concentrated, well-ripened cherry, plum and spice flavours, revealing superb complexity, depth and harmony, and a finely textured, lasting finish. Already drinking well, it should be very long-lived; open 2021+.
Zusatzinformationen
Rebsorte: 100% Pinot Noir
Passende Speisen: sehr vielseitig - z.B. Wildgerichte, Lamm, Pilzgerichte
Weinberg: Bendigo Estate Weinberg, Bendigo, Central Otago, Neuseeland. Vom östlichsten Block des Weinbergs, dem ersten Block, der die Sonne zu sehen bekommt. Mit 8.000 Reben pro Hektar bepflanzt und liebevoll als Royal Block ("Königs-Parzelle") bekannt.
Weinherstellung: 4 Tage Kaltmazeration, 13% unentrappt, insgesamt 23 Tage Schalenkontakt. Direkt in französische Barriquefässer gefüllt (100% ein Jahr alt), wo der Wein 15 Monate lagerte und die natürliche malolaktische Fermentation stattfand. Ohne Schönung oder Filtration abgefüllt.
Vorhandener Alkoholgehalt: 14% vol Gesamtsäure: 5,1 g/l Restzucker: <1g/l |
Füllmenge: 0,75l Allergenhinweis: enthält Sulfite Kategorie: Rotwein |
Lagerpotenzial: 2026 Verschlusstyp: Schraubverschluss Herkunft: Central Otago, Wein aus Neuseeland |
Produziert und abgefüllt von: Quartz Reef, PO Box 63, Cromwell, Central Otago 9342, New Zealand